Tytuł (j. angielski)
Commercial quality of Polish butter
Autor artykułu
Streszczenie
W artykule przedstawiono dane związane z produkcją i spożyciem masła oraz aktualne przepisy dotyczące masła. Omówiono podział tłuszczów mlecznych, stosowanie dozwolonych substancji dodatkowych, wymagania dotyczące informacji umieszczanych na opakowaniu, rodzaje zafałszowań masła i jednostki kontrolujące jakość żywności. Przedstawiono wyniki badań ankietowych na temat masła oraz możliwość promocji i ochrony prawnej maseł regionalnych i tradycyjnych.
Streszczenie (j. angielski)
The article presents data related to the production and consumption of butter and the current regulations relating to butter. Discusses the division of milk fats, the use of permitted additives, the information requirements placed on the package, the types of adulteration of butter and food quality inspections. The paper presents results of a survey on the butter and the possibility of promotion and legal protection of regional and traditional butter.
Słowa kluczowe
masło
prawo żywnościowe
zafałszowania masła
kontrola żywności
badania konsumenckie masła
Słowa kluczowe (j. angielski)
butter
food law
adulteration of butter
food inspection
butter consumer research